TRAUMA

5. trauma web

Vad är trauma?

Ordet trauma härstammar från grekiskan och betyder ’sår’ eller ’skada’. Ett trauma kan vara fysiskt eller icke-fysiskt, där det fysiska traumat är en skada på vår fysiska kropp medan ett icke-fysiskt trauma exempelvis kan vara psykiskt eller känslomässigt. Ett trauma kan naturligtvis innehålla såväl fysiska som icke-fysiska aspekter, såsom när en misshandel lämnar såväl fysiska som psykiska skador. När jag pratar om trauma menar jag nästan uteslutande icke-fysiska trauman och jag använder då ordet som ett samlingsbegrepp för svåra upplevelser som skakat om oss och lämnat spår efter sig.

Ett trauma kan exempelvis:
• komma plötsligt och chockartat, såsom vid en bilolycka eller en oförutsebar misshandel.
• byggas upp under lång tid, såsom vid kontinuerliga kränkningar.
• orsakas av något yttre som vi inte kan påverka, såsom en naturkatastrof som berövar oss våra kära.
• vara något vi gör mot oss själva exempelvis när vi missbrukar, självskadar eller medvetet utsätter oss för farliga situationer.
• helt eller delvis sakna grund i en faktisk händelse. Exempelvis kan man vara traumatiserad av att ha missförstått en situation eller bära med sig obehagliga minnen som inte är ens egna.
• ha sitt ursprung i ett tidigare liv, i ens släkt, i det kollektiva eller i den mänskliga upplevelsen.

Ett trauma lämnar ett avtryck i oss som påverkar vårt långsiktiga mående, våra beteenden och vanor. Det tar sig ofta flera och ibland till synes motstridiga uttryck samtidigt. Som exempel kan någon som blivit utsatt för ett sexuellt trauma förlora tillit och bära med sig blockeringar i energikroppen som försvårar njutning men samtidigt bli mycket sexuellt utsvävande.

Det som är traumatiskt för en behöver inte vara det för en annan. Vi reagerar olika och framförallt är vi olika väl förberedda att hantera en potentiellt traumatisk upplevelse. Upplevelsen som en person fastnar i går en annan snabbt vidare ifrån. Hur snabbt vi kommer vidare hör samman med vår vilja och förmåga att möta, acceptera och göra upp med det som är obehagligt för oss.

Är trauma dåligt?

I vår mänskliga form delar vi gärna in saker i bra och dåligt, ont och gott, men på själsplanet existerar enbart upplevelser och genom dem får vi möjlighet att utvecklas. Att bearbeta ett trauma är ofta svårt och stundtals smärtsamt men det är också oerhört utvecklande. Om vår strävan är att utvecklas kan alltså ett trauma vara en obehaglig men värdefull gåva.

Hur vi hanterar ett trauma kan, från ett mänskligt perspektiv, vara mer eller mindre bra. Den som klamrar sig fast vid ett trauma och använder det för att rättfärdiga dåliga beteenden och val gör sig själv en stor otjänst. Den som däremot bearbetar sitt trauma och drar livslärdomar ur det kommer att växa som människa och i och med det också kunna inspirera och stötta andra att göra detsamma. Om ett trauma leder till något bra eller dåligt beror alltså på vad vi själv gör med det.

Även om det kan vara svårsmält så kan det ibland vara bra att minnas att vi i många fall själva skapat eller bett om de trauman vi fått att ta itu med i det här livet. I många fall har de valen inte varit medvetna eller ens tagna i det här livet men de är likväl våra. Det är också vårt val om vi väljer att hålla kvar vid ett trauma istället för att släppa det.