Exempel på ceremonier

Ljudcirkel

Jag introducerades tidigt i min resa till ljudcirklar och upplägget sägs vara spritt världen runt. När mina vänner och jag anammade det gjorde vi på följande sätt:

Vi samlades varje fullmåne och deltagarna fick ta med sig såväl vänner som instrument. Efter att ha hälsat satte vi oss i en ring och la alla instrumenten i mitten. Därefter var reglerna enkla. I en timmes tid improviserade vi ljud tillsammans. Man fick framkalla ljud på vilka sätt man ville med instrumenten eller med rösten men man fick inte spela något som redan fanns eller sjunga ord. Under tiden som ljudcirkeln pågick fick vi inte kommunicera med varandra på andra sätt än med ljuden vi framkallade. Det var också tillåtet att dansa.

Det blev stundtals mycket intressanta ljudlandskap som framkallades där man exempelvis ur kakafoni plötsligt kunde befinna sig i ett djungelrum med skrikande apor vilket övergick i försiktigt lekande som ledde vidare till ett högljutt kaos. Ingen cirkel var den andra lik eftersom instrumenten och deltagarna var olika från gång till gång.

När tiden började lida mot sitt slut tystnade den som ledde cirkeln och visade andra med en enkel blick att det var tid att avrunda. På så vis ebbade musiken ut och därefter la sig alla ner för att meditera. Därpå följde en vägledd meditation på 10-20 minuter och när den var klar var alla tysta till dess att alla kommit tillbaka igen, satt sig upp och etablerat ögonkontakt med alla andra. Först därefter var det tillåtet att åter prata.

Vi brukade därefter ha knytisfika och samtalen som följde då var ofta djuplodande och kreativa. Efter att ha kommunicerat i princip uteslutande med läten och musik och känt in varandra så tog vi oss snabbt förbi vardagssamtalens banaliteter. Det blev ett utrymme att dryfta frågor, få feedback på tankar, inspiration och en känsla av djupare gemenskap.

Att tacka för räkningarna

Jag brukade bli ledsen och uppgiven varje gång jag betalt högen med räkningar och knappt hade några pengar kvar. Så kom jag på följande lilla tacksägelseritual.

För varje räkning jag betalar så stannar jag upp och tänker på det som räkningen representerar.
– Åh, min bilförsäkring! Vad glad jag är att jag har den där bilen. Den tar mig till jobbet genom regn, rusk och snö och stannar nästan aldrig. Och med den här försäkringen behöver jag inte oroa mig för att bli stående eller inte ha råd med en ny bil om jag skulle krocka. Tack!
Sen betalar jag räkningen.
– Aha, dagisräkningen. Vad roligt det är för mina barn att träffa alla de andra barnen och lära sig andra saker än de får här hemma. Och vilka bra fröknar sen. Tack!
– Mobilräkningen. Jag tycker verkligen om att ha tillgång till musik, kamera och spel i fickan. Ja, sen kan jag ju ringa med telefonen också. Det är bra. Tack!

Hjärtklappningen och tunnelseendet som jag tidigare hade upplevt när jag betalde räkningar försvann. Jag hade inte mer pengar över men jag var förvånansvärt glad efteråt.

Eldceremonier för att släppa taget

Ta ett vedträ eller en pinne och tala eller blås in det som du vill bli av med i den. Det kan exempelvis vara känslor av skuld, känslomässiga knutar som hindrar oförätter att lösas, bekräftelsebehov eller ilska. Släng sedan träet i elden och se den omvandlas av lågorna, bli till rök som stiger mot himlen och sprids.

Ju djupare du gräver och ju tydligare du talar samtidigt som du har en uppriktig intention att frigöra dig, desto mer kraftfull är tekniken. En variant är att stryka träet mot kroppen för att fånga upp energimässigt smuts som du vill bli av med.

● ● ●

Vill vi bryta med något specifikt i livet kan en annan variant vara att till ceremonin ta med sig något brännbart som får symbolisera det vi vill bryta med. Det kan exempelvis vara ett foto, en bok eller ett träsmycke. Anpassa det du ska bränna upp till eldens storlek och bränn inte upp sådant som frigör skadliga gifter när det bränns. Även här görs ceremonin kraftfullare om du tydligt talar om vad det är du vill frigöra dig från och ber om att få kopplas loss från det.

● ● ●

Ytterligare en variant av detta som passar bra när vi vill frigöra oss från en person eller situation är att i detalj beskriva allt det vi vill frigöra oss ifrån och alla känslor vi har runt det i ett brev. Gräv djupt och uttala med uppriktighet din vilja att frigöra dig från det och bränn sedan brevet.

Rejv

Jag uppfattar många rejvfester som semi-ceremoniella sammanhang där människor ofta vittnar om att dansa ut eller bort saker, att frigöra sig och fylla på nytt. Det är dessutom ofta ett uttalat syfte till att arrangörer, musiker och dj:s gör det de gör. De är sitt sammanhangs shamaner och helare i en rörelse där ledorden är peace, love, unity och respect. Det är en rörelse där många spontant hjälper varandra i de utmaningar de möter och det läkandearbete de gör.

På det allra första rejvet jag var på minns jag att jag förundrad stod bredvid dansgolvet och tittade på de som dansade. För mig såg det ut som att de i dansen dekonstruerade vad dans är, hur vi förväntas dansa och hur vi beter oss gentemot varandra för att på nytt lära sig det inifrån sig själv. Och i sammanhanget kändes det som att människorna omprogrammerade eller uppgraderade sig.

Nu är publiken på en sådan tillställning oftast blandad och intentionerna kan därför spreta åt många håll, om de ens finns där. Men för många är det ceremoni och innehåller alla de delar som en ceremoni innebär såsom medvetenhet, symboliska handlingar, läkandearbete, utmaningar, gemenskap och tacksamhet inför det högre inom och utom oss.

Böneflaggor

Den som varit i Nepal har troligen sett långa band av flaggor som hänger här och var och en masse kring tempel. Jag har fått två förklaringar till dem. En förklaring som jag funnit på nätet är att de olika färgerna representerar de fem elementen och riktningarna och att bönerna som är skrivna på flaggorna sprids med vinden i alla riktningar. Det låter som en rimlig förklaring.

En annan fick jag av min guide när jag var där och såhär i efterhand undrar jag om han snarare menade ett annat sätt att arbeta med flaggor. Jag tycker emellertid att den är särskilt intressant i kontexten av ceremoni, medvetenhet och att arbeta med elementen. Han gav följande teknik:

• Skriv ner dina synder, det som gör ont, som plågar dig och som du vill bli av med på en flagga.

• Häng upp flaggan utomhus, exempelvis i ett träd.

• När bläcket bleknat och inget längre kan läsas på flaggan så har allt det onda du ville bli av med försvunnit. Då har regnet sköljt rent, vinden blåst bort och solen bränt bort det och gett dig en ny början.