Att arbeta med en tavla

För mig har en ordentligt stor anslagstavla blivit central för mitt arbete med personlig utveckling. Där kan jag sätta upp projekt jag arbetar med, leka med övningar som kräver översikt och sätta upp lappar med föräldralösa idéer. De sistnämnda kallar jag projekt och idéer som jag kan tänkas vilja arbeta med framöver men som jag inte har tid för än. Min tavla är så pass stor att det får plats flera projekt på den men det går naturligtvis att göra en mindre för ett specifikt ändamål.

Visionstavla

En välkänd tavla i sammanhanget är en så kallad visionstavla (eng. vision board). Tanken är att fylla den med sådant som återspeglar vad vi eftersträvar. Där hänger man upp bilder, texter och annat som får symbolisera allt det man vill ha och förverkliga i livet. Det är exempelvis vanligt att det består av ett kollage av bilder som påminner en om det man vill skapa och attrahera.

Den hängs gärna väl synligt där man varje dag kommer i kontakt med den, exempelvis vid ytterdörren eller ett altare.

Framgångstavla

I många fall är det inte att se vad vi vill som är utmaningen utan att komma ihåg vad vi redan klarat av. En person som exempelvis är på väg upp ur missbruk och depression kan i en svacka lätt tappa modet och glömma sina framgångar. För den personen kan innehållet på en vision board fortfarande upplevas som väldigt långt bort och kännas hopplöst att nå. Då kan en framgångstavla vara ett bra alternativ eller komplement.

En framgångstavla påminner oss om det vi redan klarat i livet. Den kan hjälpa den som tappat modet och glömt vad den redan lyckats med att minnas utmaningarna den redan klarat av. Samtalet med en själv framför en sådan tavla skulle till exempel kunna låta:
– Jag har faktiskt lyckats sluta röka. Jag har återhämtat mig efter misshandeln och motionerar regelbundet. Jag har kommit underfund med varför jag mår dåligt och även om jag ännu inte mår bra så är det ett stort steg mot att jag ska må bra i framtiden. Livet är kanske inte så becksvart ändå.

Framgångstavlan kan precis som visionstavlan hänga där man kommer i kontakt med den varje dag men den bör framför allt placeras på en plats dit det är bekvämt att gå när man befinner sig i en svacka. Det är såklart också möjligt att tänka sig en tavla med både visioner och framgångar på samma tavla. Själv skulle jag i så fall ge visioner och framgångar två olika delar av tavlan.

Framgångsburk

Ett snarlikt upplägg är att ha en framgångsburk som man efter hand fyller med lappar på sina framgångar. När man hamnar i en svacka kan man sedan ta fram burken och läsa påminnelser om vad man redan klarat av. Hamnar man inte i svackor kan det likväl vara trevligt att ta fram burken ibland, exempelvis vid nyår, för att minnas tillbaka på vad som varit och fortsätta dra lärdom av utmaningarna man mött på vägen.