Olika uttryck och nivåer

Det finns grader i helvetet. Kan man inte avsluta ett missbruk så kan man ibland mildra konsekvenserna genom att välja ett mindre destruktivt uttryck.

Jag märkte exempelvis under en jobbig period i livet att jag kunde växla mellan tre uttryck för samma missbruk – cannabis, sexchattande och datorspel. De slök alla lika mycket tid när jag använde dem, bedövade och distraherade mig likvärdigt och jag kände mig bakis av alla tre. Cannabis gjorde mig emellertid seg under längre tid efteråt och sexchattandet förstörde min relation. De gånger som jag gjorde ett medvetet val mellan de tre valde jag därför att spela datorspel. Det var också destruktivt men inte lika destruktivt som cannabis eller sexchattande.

Nivåer av missbruk

Ett missbruk kan uttryckas olika grovt. Det grövsta missbruket är oftast mycket lätt att känna igen och svårt att dölja. Omgivningen är förmodligen mycket väl medveten om problematiken och tar inte sällan avstånd från personen som blir isolerad i missbruket.

Under det finns flera nivåer och det kan vara till hjälp i tillfrisknandeprocessen att bli medveten om dem.

Exempel: Nivåer av sexmissbruk

När jag undersökte sexmissbruk fann jag en metafor som väl illustrerade tre olika nivåer av problematiken vilka jag kallade klet, klister och klibb.

Klet är väldigt påtagligt. Det är det grövsta sexmissbruket där den andra bara är en kropp att projicera sina fantasier på. Det är precis sådär kladdigt och äckligt som det låter och är lätt för utomstående att lägga märke till.

Klister är inte lika vulgärt och kan ibland rent av misstas för kärlek. Man känner sig inte hel och vill därför klistra fast sig vid en annan för att kunna känna sig det. Där gror svartsjuka, kontrollbehov och manipulation eftersom allt som hotar sakers tillstånd i en handvändning kan få en att känna sig halv igen.

Klibb är post-it-varianten av det hela. Här gror snarare saknaden vilket är en återspegling av något som saknas hos en själv. Man vill så gärna vara med den andra att man saknar den innan den ens lämnat rummet. Detta känns betydligt bättre än de två förra och kan vara en del av tillfrisknandeprocessen, men helt balanserat är det ännu inte.

Där även klibbet upphör finns glädjebubbel, skratt och tacksamhet för allt man får. Det finns där man slutar jaga, förvänta sig, hoppas, kontrollera och jämföra.