Skapa en egen bräda

Såhär skapar du en enkel bräda.

Material: A3-papper, pennor, linjal, mindre dricksglas.

• I dess enklaste utformning innehåller brädan alfabetets alla bokstäver, siffrorna 0-9, ja, nej och en startcirkel. Skissa med blyertspenna upp dessa som cirklar genom att använda det upp-och-nervända glaset som mall. Ett vanligt upplägg är att ha pappret i liggande läge och att lägga alfabetet i övre delen, siffrorna i den undre och mellan dessa startcirkeln med ja och nej på varsin sida om startcirkeln.

• När du är nöjd med din blyertsskiss, fyll i med beständiga pennor och utsmycka som du vill ha den. Tänk på att det kommer att vandra ett glas kors och tvärs över det du ritat så använd färg och utsmyckning som klarar av det.

Ytterligare cirklar på brädan

Namncirklar. Vid upprepade kontakter med specifika andar kan det vara bra att ha särskilda cirklar för dessa så de slipper stava ut sina namn varje gång. Jag tycker att de passar högst upp på brädan.

Smileys. En glad eller ledsen smiley kan snabbt förmedla en känsla eller förstärka ett budskap.

Både och, kanske, beror på hur man ser det. På en vanlig bräda finns det cirklar för ja och nej. Många svar är dock inte svart/vita och då kan fler svarsalternativ vara lämpliga att ha.

Fusk! En dag när jag kom hem hade någon helt fräckt med bläck och ostadig hand ritat dit en ny cirkel på brädan jag gjort. Fusk! stod det i den upp-och-nervänt. En fantastisk cirkel visade det sig. Den användes när vi misstänkte att anden på andra sidan inte var den som den uppgav sig vara, när vi anade manipulationer eller oråd på annat sätt. “Ställ dig på fusk-cirkeln” sa vi då. En ande utan rent mjöl i påsen var oförmögen att göra så vilket ledde till en del lustiga situationer då glaset dansade runt cirkeln utan att faktiskt kunna ställa sig på den.

Beskydd

Med samma bläckpenna hade det också skrivits en ram längs brädans kant. “Ond energi måste gå” stod det upprepat runt hela brädan. Då jag känner mig trygg i att hantera och avhysa eventuella luriga energier så känner jag själv inget behov av någon sådan ram. Det är emellertid ett vanligt sätt att kalla in extra beskydd jämförbart med att skriva beskyddande besvärjelser på dörrstolpar. Om du känner ett behov av ett sådant extra beskydd kan det vara en god idé att lägga till en skyddande ram.

Glaset

Eftersom glaset ska röra sig över brädan med lätthet är det bra att använda ett lättare glas såsom ett dricksglas av mindre modell med rundad kant.